Jak pracować z masą cukrową?

Marzy Ci się pyszny tort z przepiękną, kolorową dekoracją? Pewnie widziałaś już takie nie raz, ale sama nigdy nie próbowałaś takiego zrobić. Wystarczy kupić gotową masę cukrową i spróbować stworzyć z niej oryginalne dekoracje na tort. Musisz tylko wiedzieć, jak pracować z lukrem plastycznym.

Lukier plastyczny do dekoracji tortów

Lukier plastyczny jest niezwykle elastyczny, dlatego można z niego przygotować piękne, bogate w detale dekoracje na torty. Odpowiednio przygotowana masa cukrowa daje się rozwałkować bardzo cienko, a jednocześnie nie rozrywa się. Po zrobieniu dekoracji masa zastyga z wierzchu i pozostaje w niezmienionym kształcie, a przy tym w środku jest idealnie miękka.

Gotową masą cukrową możesz obkładać tort, a także wycinać z niej przeróżne wzory. Możesz także spróbować zrobić bardziej zaawansowane dekoracje.

Obkładanie tortu masą cukrową

Przygotuj odpowiednio duży blat, na którym będziesz zagniatać palcami gotową masę cukrową. Dzięki temu nabierze ona plastyczności i stanie się podatna na modelowanie. Następnie rozwałkuj masę na grubość około 3 mm i nałóż ją na posmarowaną kremem powierzchnię tortu.

Za pomocą packi wyrównaj powierzchnię masy cukrowej, a nożem odetnij jej nadmiar. Pozostałą część masy możesz przechowywać w szczelnie zamkniętej folii.

Więcej informacji tylko w tym miejscu:
https://sklep.polmarkus.com.pl/masy-cukrowe